Majorarea salariilor angajaților din învățământ a apărut în Monitorul Oficial

HomeRecomandateInvățământ

Majorarea salariilor angajaților din învățământ a apărut în Monitorul Oficial

  Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat s-a publicat

Olt: Trei teste pozitive PCR, din cele opt detectate la testul de salivă
Copiii din Spineni şi Tătuleşti au trecut la lecţii online. 14 zile de scenariu roşu în unităţile de învăţământ din cele două localităţi
DOCUMENT.  Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, prevede programul de guvernare al Cabinetului Ciucă
Distribuie acest articol

Loading

 

Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat s-a publicat, luni, în Monitorul Oficial. 

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactică şi cariera profesională, solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat s-a publicat, luni, în Monitorul Oficial. Textul OUG poate fi consultat aici:0514

Premierul Nicolae Ciucă a întârziat luni să-și anunțe public demisia pentru că a așteptat ca actul normativ să intre mai întâi în vigoare.

Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia naţională în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aş spune eu, şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult. Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale Educaţiei”, a declarat Ligia Deca într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ea a precizat că prima ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern se referă la creşterile salariale, care, în medie, sunt „peste 25%”.

Este de remarcat că prin mecanismul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi. O a doua chestiune importantă se referă la garanţiile conform cărora viitoarea Lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau asistentului universitar plecând de minimul salariului mediu brut pe economie”, a afirmat Deca.

Aceasta a oferit detalii şi cu privire la cea de-a doua ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv, referitoare la acordarea de prime pentru cariera didactică şi, respectiv, pentru cariera profesională.

Ordonanţa de urgenţă privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ”, a explicat Deca.

Deca a adăugat că prima se acordă într-o singură tranşă.

Prima instanţiere este în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul şcolar 2023-2024. Trebuie menţionat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic, care este în valoare de 500 lei pe an, similar, acordată în fiecare an în luna octombrie, pentru că atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educaţiei, până în anul 2027. Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională. Bugetul măsurii de susţinere în această ordonanţă de urgenţă, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei „, a mai precizat Deca.

0514

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0