Clasele prea aglomerate reprezentau o problemă în învățământul românesc
Proiectul de lege votat astăzi stabilește numărul maxim de elevi în clase, astfel:
a) educația antepreșcolară (creșele): grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8;
b) învățământul preșcolar (grădinițele): grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17;
c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;
d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;
e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;
f) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26
Proiectul de lege mai prevede ca, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală „pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”, însă nu se va mai ajunge la clase de 30 și ceva de elevi sau chiar 40, așa cum este cazul astăzi.
Actul normativ prevede și că în fiecare unitate de învățământ sa își desfășoare activitatea un psiholog școlar care să aibă în evidența până la 500 de elevi.
Pana acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșa, maximum 20 în grupa de grădiniță, maximum 25 în clasă în învățământul primar, 30 în învățământul gimnazial, liceal și profesional.
Noua lege a fost adoptata tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar acum a primit votul final în Senat și merge spre promulgare la președintele Iohannis.
COMMENTS