Ce nu trebuie să faci AZI, de Sfântul Andrei. Puțină lume știe de aceste tradiții

HomeSocial

Ce nu trebuie să faci AZI, de Sfântul Andrei. Puțină lume știe de aceste tradiții

Ziua de 30 noiembrie este prilej de sărbătoare pentru mulți români, care își aniversează onomastica de Sfântul Andrei. Totuși, aceasta este marcată de o serie de superstiții și tradiții, pe care unii le respectă pentru a-și descoperi viitorul și a alunga spiritele rele. Puțin știu însă ce nu trebuie să faci de Sfântul Andrei.

Spania caută în judeţul Olt culegători de fructe
Prevederi noi privind înregistrarea în scopuri de TVA
Controale la societăţile din Olt care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră
Distribuie acest articol

Loading

Data de 30 noiembrie anunță în fiecare an o sărbătoare importantă pentru românii care poartă numele Sfântului Andrei. Pe lângă petrecerile și urările cu această ocazie, mulți aleg să creadă în tradițiile și superstițiile din spatele zilei. Unele dintre ele sunt ciudate, înconjurate de domnia spiritelor și strigoi. Altele vorbesc despre bogăția anului ce urmează și despre găsirea perechii în dragoste.

Majoritatea românilor cunosc faptul că ziua de Sfântul Andrei este legată de spiritele celor care nu mai sunt printre noi și de apariția strigoilor în preajma caselor. Pentru a se simți în siguranță, mulți obișnuiesc să mănânce usturoi în ziua de 30 noiembrie, în timp ce alții pun câte o bucată de usturoi la colțurile ferestrelor și ușilor. Astfel, ei sunt protejați de spiritele rele.

Ziua de Sfântul Andrei prevestește și cum va fi anul ce urmează. De aceea, se pun crenguțe de copaci în apă pentru a vedea dacă înfloresc până la Crăciun. Acestea sunt semn că va fi un an minunat. De asemenea, grâul pus în farfurii și lăsat până la sărbătoarea Nașterii Domnului este tot un semn al beșugului. O tradiție mult mai specială este cea a celor 12 cepe. Oamenii pun câte o ceapă în vase mici pentru a reprezenta fiecare lună a anului. Dacă cepele se strică până la Crăciun înseamnă că acele luni vor fi ploioase. Pe de altă parte, cepele încolțite reprezintă luni cu bogăție.

Fetele află dacă își găsesc ursitul

Pe lângă tradițiile care anunță bogăție și belșug în anul ce vine, ziua de Sfântul Andrei le poate ajuta pe domnișoare să își afle alesul. Se spune că fetele care se așază în noaptea de 30 noiembrie între două oglinzi, având în mână o lumânare, pot să îl vadă pe cel lângă care vor îmbătrâni.

Noroc în dragoste aduce și o altă tradiție, care spune că domnițele trebuie să doarmă cu 41 de boabe de grâu sub cap. Astfel, ele îl vor vedea în vis pe alesul lor. De asemenea, și cele mai harnice au posibilitatea de a afla cu cine se vor mărita. O poveste veche spune că dacă faci o turtă din aluat sărat, o coci pe cărbuni și o împarți în jumătate, păstrând una dintre bucăți sub pernă, vei descoperi cine îți este sortit.

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0