Ciclonul care a lovit Europa aduce schimbări ale vremii şi în ţara noastră

HomeActualitate

Ciclonul care a lovit Europa aduce schimbări ale vremii şi în ţara noastră

  Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că ciclonul care a afectat o mare parte din Europa va

Ploi torenţiale, vânt şi vijelii,  în toată ţara în următoarele două zile
Informare meteo: Revin ploile în toată ţara
Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină în mare parte din ţară
Distribuie acest articol

Loading

 

Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că ciclonul care a afectat o mare parte din Europa va ajunge, joi, 29 februarie, în România, aducând schimbări semnificative în condițiile meteo.

Avertizare meteo lansată de şefa ANM. Potrivit prognozei prezentate deElena  Mateescu, se așteaptă precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în zonele Banatului, Munteniei, sudului Crișanei și al Transilvaniei. De asemenea, în zonele înalte ale Carpaților Meridionali, se pot înregistra precipitații mixte, iar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 40-50 km/h.

Înainte de intrarea ciclonului în ţară, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă, situându-se între 8 și 21°C. Mai mult, şefa ANM a menționat că se anticipează ca ultima zi a lunii februarie să înregistreze un record istoric de temperatură, cu o abatere termică de 6,8°C față de media obișnuită pentru această lună.

Elena Mateescu a subliniat că această iarnă ar putea fi cea mai caldă din ultimii ani, cu abateri termice semnificative înregistrate în toate lunile sezonului. În următoarele zile, se așteaptă un ecart termic între 9 și 19°C, cu perspective de scădere a temperaturilor începând din mijlocul săptămânii viitoare, mai ales în regiunile vestice și sudice ale țării.

Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul. Vor fi precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în Banat, în Muntenia, în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei, iar în zona înaltă Carpaților Meridionali, posibil precipitații mixte, acolo unde și vântul va putea avea intensificări, cu viteze la rafală mai mari peste 40-50km/h, dar și în zonele în care vor fi ploi la cote mai reduse. Până atunci însă, vorbim de un regim de temperaturi mult mai ridicat comparativ pentru această perioadă din calendar 8-21°C

Joi, în ultima zi a iernii 2023-2024 și conform datelor de la acest moment, putem să anticipăm recordul istoric al lunii februarie din acest an, cu o abatere termică de 6,8°C față de normalul termic al unei luni februarie, fiind cea mai ridicată abatere pentru o lună februarie, dar și pe comparativ cu celelalte luni ale anului. Și este posibil ca în condițiile în care decembrie a fost, de asemenea o lună caldă, ianuarie cu o medie de 1,9°C ca și abatere în decembrie 3,3 iată acum februarie cu 6,8 de asemenea, întreg sezonul din această iarnă 2023-2024 să fie cel mai cald, pentru că ne apropiem de o abatere termică a sezonului de 4°C doborând recordul din iarna anterioară cu 3,5 și chiar și luna martie va debuta într-un context de vreme caldă, pentru că, cel puțin așa cum arată datele de la finalul săptămânii.

Vineri, sâmbătă și duminică, ecartul termic cu mici variații de la o zi la alta între 9°C până la 19°C pentru ziua de vineri sâmbătă 17°C duminică 18°C. Este posibil ca începând de la mijlocul săptămânii viitoare să vorbim, începând de joi, de o scădere a regimului de temperaturi cu șapte 11-12°C în partea de vest și sud, cel mult nouă 10°C în Moldova”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

Totodată, populația este sfătuită să fie precaută și să urmărească atent actualizările privind condițiile meteorologice, deoarece ciclonul poate aduce schimbări bruște în vreme și condiții de vânt periculoase.

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0