De la 1 octombrie se plăteşte mai mult pentru cumpărarea de vechime în muncă

HomeSocial

De la 1 octombrie se plăteşte mai mult pentru cumpărarea de vechime în muncă

  Majorarea salariului minim pe economie, de la 1 octombrie, vine şi cu creşterea preţului pe care românii  îl plătesc dacă vor să îşi cumpere

Bilete de tratament la Olăneşti, Felix sau Căciulata, pentru pensionarii din Olt. Sejurul începe în 26-28 mai
Pensionarii din judeţul Olt, trimişi la balneare în perioada 4-7 martie
Pensionarii din județul Olt, așteptați să depună cereri pentru bilete de tratament
Distribuie acest articol

Loading

 

Majorarea salariului minim pe economie, de la 1 octombrie, vine şi cu creşterea preţului pe care românii  îl plătesc dacă vor să îşi cumpere vechime în muncă.

Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face în continuare prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii.

Acestea pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru cel mult șase ani anterior lunii încheierii unui contract de asigurare. Ţinând cont de faptul că, de la 1 octombrie 2023, valoarea salariului minim brut a crescut la 3.300 de lei, au crescut și sumele care trebuie achitate, lunar, către Casa de Pensii.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii care au incheiat sau vor incheia contracte de asigurare sociala baza Legii nr.263/2010 o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

În consecinta, începand cu data de 1 octombrie 2023 nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala incheiat in baza Legii nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 3.300 lei.

„În conformitate cu art.III, alin.(1) din OUG nr.163/2020, cu modificarile ulterioare in cazul asiguratilor care au incheiat contracte de asigurare sociala facem urmatoarele precizari:

–      Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii care incheie contracte de asigurare sociala baza OUG nr.163/2020 o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala

–      Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de 3.300 lei se va utiliza si in cazul contractelor de asigurare sociala incheiate in baza OUG nr.163/2020, incepand cu data de 01 octombrie 2023.

Începand cu 1 octombrie 2023 contributia individuala de asigurari sociale pentru persoanele care sunt asigurate la venitul minim va fi de 825 lei”, transmite Casa de Pensii Olt.

Noua valoare de 3.300 lei nu are implicatii in ceea ce priveste contractele de asigurare sociala ce au fost incheiate pana la data de 1 octombrie 2023 in temeiul OUG nr.163/2020, cu modificarile ulterioare.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0