Două persoane din Olt au suferit răni din cauza folosirii materialelor pirotehnice. Peste 900 de kilograme confiscate de poliţişti

Două persoane din Olt au suferit răni din cauza folosirii materialelor pirotehnice. Peste 900 de kilograme confiscate de poliţişti

Peste 900 de kilograme de materiale pirotehnice, în valoare de 22.700 de lei, au fost ridicate de poliţiştii olteni în cadrul campaniei „foc de artificii” derulate în preajma sărbătorilor. 11 persoane s-au ales cu dosar penal după ce au fost prinse că comercializează astfel de produse. De asemenea, două persoane au fost rănite în timpul folosirii articolelor pirotehnice.

Distribuie pe Facebook

Timp de aproximativ două luni, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au acționat pe raza județului pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

În perioada 26 noiembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, polițiștii au efectuat acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Au fost vizate persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializau ambulant articole pirotehnice.


Activităţile au avut scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

În această perioadă au fost întocmite 11 de dosare penale și au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.000 de lei.  De asemenea cu ocazia controalelor efectuate, au fost ridicate în vederea confiscării peste 900 de kg de materiale pirotehnice, în valoare de 22.700 de lei.

Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, două persoane au suferit vătămări.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an”, transmite IPJ Olt.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

 

 

 

COMMENTS