Preşedintele României a decis să decreteze, de luni, stare de urgenţă. Ce înseamnă asta

HomeNațional

Preşedintele României a decis să decreteze, de luni, stare de urgenţă. Ce înseamnă asta

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.

În timpul stării de urgenţă, autorităţile pot restrânge drepturile cetăţenilor

Unde putem merge odată cu ieşirea din starea de urgenţă
VIDEO. Anchetă, după ce o purtătoare de cuvânt a Jandarmeriei dansează lasciv, se dezbracă și toarnă lapte pe ea
Rușii au bombardat o clădire de apartamente din Kiev, după ce au spus că nu atacă ținte civile
Distribuie acest articol

Loading

Trecerea la scenariul al treilea în lupta cu COVID-19 determină autorităţile să instituie stare de urgenţă. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de preşedintele Klaus Iohannis.

Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii vitoare. Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani pentru medicamente. Această procedură va permite să se facă achiziţii. Împreună şi numai împreună vom reuşi să trecem cu bine şi peste această criză”, a spus Klaus Iohannis.

Starea de urgență nu poate fi decretată pe o perioadă mai mare de 30 de zile, dar poate fi prelungită printr-un nou decret. În această perioadă, atribuțiile autorităților publice centrale sau locale pot fi încredințate Armatei sau altor autorități militare, care devin responsabile de aplicarea măsurilor prevăzute de decretul emis de președinte.

În timpul stării de urgență, autoritățile pot restrânge drepturile fundamentale ale cetățenilor, pentru „apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”, conform Constituției (articolul 53).

Cu toate acestea, nu orice drept poate fi restrâns și niciun drept nu poate fi eliminat cu totul. Drepturile fundamentale care nu pot fi restrânse nici măcar în timpul stării de urgență sunt dreptul la viață și accesul la justiție. De asemenea, sunt interzise tortura și tratamentele inumane și degradante, precum și condamnarea pentru infracțiuni care nu există în legea penală.

Pe timpul stării de urgență, autoritățile militare sau civile împuternicite de președinte în acest sens pot face următoarele, conform conform ordonanței de urgență 1/1999:

–  să dispună depunerea temporară, la organele de poliție de pe raza județului sau a municipiului București, a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea celor nedepuse în termenul stabilit.
– să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;
– să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație
– să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
să efectueze razii;
– să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
– să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică;
– să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
– să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate, sunt obligate să transmită, cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora.
– să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
– să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
– să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz
– să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate
– să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz;
– să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0