Profesorii cer bani în plus pentru orele online, din cauza riscului de „radiații”

Profesorii cer bani în plus pentru orele online, din cauza riscului de „radiații”

Profesorii se expun unor riscuri în timpul orelor online și ar trebui să fie recompensați financiar. Asta susține un sindicat din educație, care a și cerut Guvernului spor de... radiații.  Solicitarea nu vorbește despre elevii care fac aceleași ore online și nici nu ia în calcul faptul că monitoarele moderne nu emit radiații.

Distribuie pe Facebook

Educația s-a mutat în online, dar nu numai elevii au dificultăți, ci și profesorii. Nu toți profesorii văd însă același timp de probleme.

Eu cred că altele sunt prioritățile în învățământ acum, nu acest spor. Cât despre pericolul pe care l-ar prezenta radiațiile monitoarelor… Ele nu există”, spune Lăcrămioara Bozieru, profesoară de limba engleză.


Aici vorbim despre radiații care nu există în cazul ecranelor pe care le avem în zilele noastre. Radiații avea tubul catodic, ecranele pe care le folosim nu au radiații.

Sunt radiații optice, cu varii lungimi de undă, dar a căror intensitate este măcar sub 10 la sută din pragul de maximă intensitate admis”, a explicat la „Jurnalul de Seară”, profesorul Silviu Gurlui, fizician.

Cum apără sindicaliștii cererea de acordare a sporului de radiații? Chiar dacă radiațiile nu sunt reale, sporul există și îl încasează și alți bugetari. Deci, și profesorii ar trebui să-l primească.

Cornelia Popa Stavri, secretar general al sindicatului FSLI, a invocat la Digi24 Hotărîrea de Guvern  nr. 34 din 2018 cu privire la regulamentul cadru privind acordarea sporurilor condițiilor de muncă pentru personalul bugetar din învățământ.

Vă aduc la cunoștință că sunt foarte multe unități bugetare care beneficiază de spor de condiții vătămătoare și periculoase și se aplică acest spor, lucrează tot cu astfel de calculatoare, ba chiar performante. Nu înțeleg de ce se pune problema în domeniul educației că nu ar fi necesar un astfel de spor”, a declarat Cornelia Popa Stavri. Ea a recunoscut însă că acest spor s-a aplicat o perioadă în urma unor măsurători din 1996!

Sursa: digi24.ro

COMMENTS