VIDEO. Medicul pediatru, Mihai Craiu, a realizat un clip util pentru părinţi, după ce un copil de 5 ani a murit înecat cu o jucărie

HomeSănătate

VIDEO. Medicul pediatru, Mihai Craiu, a realizat un clip util pentru părinţi, după ce un copil de 5 ani a murit înecat cu o jucărie

Medicul pediatru, Mihai Craiu, a realizat un clip video util, cu manevrele de prim ajutor când o persoană s-a înecat cu un corp dur, în contextul în care, în urmă cu câteva zile, un copil, de doar cinci ani, a murit înecat cu rotiţa unei maşini dintr-un ou cu surprize.

Valul patru: 12 cazuri Covid-19, în Olt, aproape 1.000 în ţară
Şeful UPU de la Spitalul Ilfov, a încetat din viață noaptea trecută, răpus de COVID-19
4 decese şi 131 de infectări, în ultimele 24 de ore, în Olt
Distribuie acest articol

Loading

Cunoscutul medic pediatru, Mihai Craiu, oferă sfaturi utile, prin intermediul unui clip video, despre manevrele de prim ajutor care trebuie aplicate atunci când o persoană se îneacă cu un corp dur.

În România reală mor, acum, copiii de altceva decât de complicații ale infecției cu virus SARS-CoV-2. De asta am plănuit cu rezidenții mei să inregistrăm câteva filme scurte, destinate părinților. Pentru ca aceștia să-și poată ajuta copiii, până vine ambulanța – apropos de cazul băiețelului de 5 ani care s-a sufocat cu o piesă dintr-o jucărie primită de ziua lui.

Cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie…

Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

Astăzi, despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași.

Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac”, a precizat medicul, într-o postare pe Facebook.

Sfaturile medicului până ce victima devine inconştientă:

  1. Intrebăm cu voce tare „te-ai inecat?”
  2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
  3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
  4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
  5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
  6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
  7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
  8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
  9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
  10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.

NOTĂ – mulțumesc colegilor mei dr Diana Czika (ce a filmat manevra) și dr Victor Miron (ce a purtat acel dispozitiv special cu ajutorul căruia ne antrenăm să facem corect manevra Heimlich – doar când strângi tare și brusc iese dopul galben

 

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0