Zile de foc. Valul de aer tropical aduce temperaturi de peste 36 de grade Celsius, în România

HomeActualitate

Zile de foc. Valul de aer tropical aduce temperaturi de peste 36 de grade Celsius, în România

  Vin zile cu temperaturi de foc în țara noastră. Potrivit meteorologilor, valul de aer tropical va aduce temperaturi de peste 36 de grade Cel

Val de caniculă după ploi, în România. Temperaturi de peste 35 de grade, la umbră
Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică, în toată ţara
Informare meteo: Vreme deosebit de rece, ploi şi vânt, în toată ţara
Distribuie acest articol

Loading

 

Vin zile cu temperaturi de foc în țara noastră. Potrivit meteorologilor, valul de aer tropical va aduce temperaturi de peste 36 de grade Celsius. Temperaturile extrem de ridicate vin în contextul în care țara noastră se confruntă cu o secetă accentuată în mai multe zone.

După câteva zile de cu temperaturi acceptabile, vremea se încălzește din nou. Meteorologii spun ca temperaturile vor ajunge la pragul caniculei la sfârșit de săptămână.

De astăzi ne așteptăm la 33 de grade Celsius, inclusiv în Capitală. La sfârșitul săptămânii este posibil să avem din nou vreme caniculară, adică 35…36 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de mâine așteptăm în mare parte din țară valori de temperatură de peste 32…33 de grade. Ulterior, temperaturile vor crește până la 36…37 de grade. Astfel de valori sunt așteptate sâmbătă în Lunca Dunării.

Peste 35 de grade Celsius vom avea vineri și în vestul țării, și în est și izolat și în centrul țării. Sâmbătă, aria acestora se va restrânge doar în partea de sud a teritoriului. Duminică, temperaturile vor ajunge până la 31…32 de grade.

Mai mult decât temperaturile aș spune că ne va interesa disconfortul termic, adică temperatura asociată cu umiditatea, pentru că, în ciuda faptului că duminică temperaturile vor scădea, umiditatea va crește iar disconfortul termic va rămâne ridicat.

Prin urmare, de mâine și până duminică în Muntenia, în Oltenia, în zona continentală a Dobrogei poate chiar și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi ridicat, adică acel indice de temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

În următoarele două săptămâni nu sunt semnale că ploile care vor veni vor reuși să satisfacă necesarul de umiditate, mai ales în partea de est și de sud-est este secetă foarte puternică. Ceea ce urmează să se întâmple, astăzi, în partea de nord a țării vor fi ploi scurte de vară, mâine în nord-vest, centru apoi încet-încet să mai coboare și spre sud, însă pe suprafețe destul de restrânse. Și chiar dacă la un moment dat se vor depăși izolat 10, 15 poate chiar 20 de litri pe metru pătrat, acest lucru nu va reuși să satisfacă deficitul de umiditate din sol din momentul respectiv”, a declarat meteorologul Meda Andrei la Antena 3.

Pe fondul secetei prelungite și a temperaturilor în creștere, crește riscul de incendii.  Deja Spania și Portugalia au cod portocaliu de caniculă, iar Franța cod galben.

Urmează cel puțin două săptămâni sărace în precipitații în mai multe zone de pe continent. Sunt vizate de această avertizare următoarele țări sau regiuni: sudul Marii Britanii, Franța, Luxemburg, Belgia, Olanda, vestul și sudul Germaniei, Elveția, Italia, Slovenia, Croația, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, nordul Serbiei, România, Republica Moldova, Austria și Slovacia.

Sursa: Antena3

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0