Focar de gripă aviară în Olt, după ce mai multe lebede au fost găsite moarte la Drăghiceni

HomeActualitateRecomandate

Focar de gripă aviară în Olt, după ce mai multe lebede au fost găsite moarte la Drăghiceni

  Focar de gripă aviară diagnosticat la lebede găsite moarte pe balta Mărioara de pe raza comunei Drăghiceni, informează DSVSA Olt.  

Documentele care trebuie completate de persoanele nevaccinate, pentru a putea circula – DESCARCĂ FORMULARE
Weekend cu instabilitate atmosferică. Oltul, sub avertizare cod galben până duminică dimineaţa
Spitalul de Urgenţă Slatina organizează concurs pentru postul de farmacist şef
Distribuie acest articol

Loading

 

Focar de gripă aviară diagnosticat la lebede găsite moarte pe balta Mărioara de pe raza comunei Drăghiceni, informează DSVSA Olt.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că vineri, 27.10.2023, în urma unui apel la 112, medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea Drăghiceni s-a deplasat, împreună cu reprezentanți ai Primăriei comunei Drăghceni, la balta Marioara, unde a fost semnalată existența unor lebede moarte.

Astfel, au fost ridicate cadavrele a patru lebede de vară (Cygnus olor), care au fost aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Acestea au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București în vederea efectuării analizelor de laborator în cadrul Laboratorului Național de Referință.

În data de 02.11.2023, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1.

Imediat a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, fiind întocmit planul de măsuri pentru zona infectată.

Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituția Prefectului în vederea convocării Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt”, transmite DSVSA Olt.

DSVSA Olt a instaurat zonă de restricții pe o rază de maxim 10 km, care cuprinde următoarele unități administrative teritoriale : UAT Drăghiceni, UAT Caracal, UAT Cezieni, UAT Dobrosloveni, UAT Deveselu, UAT Redea, și localități din județul Dolj (Preajba de Pădure, Coșereni, Preajba de Jos, Ciocănești, Radomir și Dioști).

În zona de restricții nu există exploatații comerciale care dețin specii cu receptivitate la influență aviară .

Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent.  Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală la păsări sălbatice și/sau domestice .

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0