Focar de pestă în Olt: 900 de purcei vor fi omorâţi într-o fermă din Valea Mare

A apărut un nou focar de pestă porcină în judeţul Olt. O fermă din Valea Mare a fost afectată de virus, medicii veterinari fiind nevoiţi să ucidă toate animalele pentru prevenirea răspândirii bolii. Astfel, 900 de purcei, de 25-30 de kilograme, vor fi omorâţi sâmbătă. Suinele au fost cumpărate la începutul lunii mai de la o fermă din Mehedinţi, în cadrul căreia s-a confirmat, ulterior, pesta porcină.

Focar de pestă în Olt: 900 de purcei vor fi omorâţi într-o fermă din Valea Mare

Medicii veterinari vor sacrifica sâmbătă toţi porcii din ferma de la Valea Mare

Distribuie pe Facebook

900 de purcei vor fi omorâţi într-o fermă din Valea Mare, după confirmarea unui focar de pestă porcină, izbucnit la scurt timp după ce animalele au fost cumpărate de la o altă fermă din Mehedinţi. DSVSA Olt a recoltat marţi probele, iar astăzi au venit rezultatele de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, care confirmă prezenţa virusului.

Am emis ordinul de sacrificare a animalelor, mâine (n.red sâmbătă) medicii veterinari vor merge să le omoare. Purceii au fost cumpăraţi de la fermă din Mehedinţi, în cadrul căreia a fost ulterior depistată pesta porcină. Acolo deja s-au sacrificat animalele”, a precizat Ştefan Nicolae, director adjunct al DSVSA Olt.


Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte vor fi sacrificate și  neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Potrivit DSVSA Olt, ultimul focar în rândul  porcilor domestici a fost înregistrat într-o gospodărie din Şopîrliţa, la începutul lunii martie. De asemenea, pe fondul de vânătoare de la Oporelu, există suspiciune de pestă porcină la mistreţi, probele fiind trimise la analiză.

COMMENTS