Numărul senatorilor şi deputaţilor care vor reprezenta judeţul Olt în Parlamentul României, după scrutinul din 6 decembrie

HomePolitică

Numărul senatorilor şi deputaţilor care vor reprezenta judeţul Olt în Parlamentul României, după scrutinul din 6 decembrie

Alegerile parlamentare se desfăşoară o dată la patru ani şi, prin vot, vor fi aleşi 465 de parlamentari: 136 de senatori şi 329 de deputaţi. Din judeţul Olt vor merge în Parlamentul României, pentru a reprezenta interesele cetăţenilor, trei senatori şi şase deputaţi, în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare formaţiune politică.

Oltul, în topul prezenţei la vot. 14,28% din alegători s-au prezentat la urne. 361 au votat cu urna mobilă
Deveselu: Nicole Dobre, candidatul PSD la funcţia de primar, a câştigat algerile contra lui Marius Aliman, fiul fostului edil decedat de COVID
Alegeri parlamentare: Secţiile de vot s-au deschis. Aproape 6.000 de persoane din Olt au votat până la ora 8.00
Distribuie acest articol

Loading

Alegerile parlamentare din 6 decembrie vor schimba configurația politică a actualului Legislativ în funcție de numărul de senatori și deputați pe care fiecare partid va reuși să-l obțină în urma scrutinului.

Fiecare județ reprezintă o circumscripție electorală, iar numărul de deputați și senatori este stabilit în funcție de numărul populației din județul respectiv.

Conform Legii 208/2015 privind organizarea alegerilor, sunt instituite 41 de circumscripții electorale, câte una pentru fiecare județ, o circumscripție pentru Capitală și încă o circumscripție pentru românii din diaspora.

Prin raportarea la numărul de locuitori, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori dintr-un județ, iar un senator este ales la fiecare 168.000 din locuitorii județului respectiv.

La redistribuire, se mai adaugă un deputat sau/și senator în județele în care este depășită jumătatea normei de reprezentare.

De reținut este că numărul mandatelor de senator nu poate fi mai mic de 2 în niciun județ, iar numărul mandatelor de deputat nu poate fi mai mic de 4, conform legii organizării alegerilor.

Din judeţul Olt vor merge în Parlamentul României, pentru a reprezenta interesele cetăţenilor, trei senatori şi şase deputaţi, în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare formaţiune politică.

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0