Peste 100 de ordine de protecţie emise în acest an, în Olt. Ce fac autorităţile pentru victimele violenţei

Peste 100 de ordine de protecţie emise în acest an, în Olt. Ce fac autorităţile pentru victimele violenţei

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Poliţiei. Din luna mai a acestui an,  a fost lansată o aplicaţie care poate fi descărcată de pe mobil, care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice.

Distribuie pe Facebook

Lansat în luna mai a acestui an, Bright Sky RO este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store în limbile română, engleză și maghiară.

De la lansare, aplicația Bright Sky România a fost descărcată pe aproximativ 2.000 de terminale, având în acest moment peste 1.000 de utilizatori activi. Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului”, transmite Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt.


La nivel internațional, se apreciază că 30% dintre femei experimentează o formă de violență domestică cel puțin o dată de parcursul vieții. Dintre acestea, mai puțin de 40% caută ajutor pentru a ieși din relația abuzivă, adresându-se în general prietenilor și familiei și, în puține cazuri, solicitând sprijinul poliției. Lansarea aplicației Bright Sky RO a fost cu atât mai necesară cu cât s-a suprapus contextului pandemic Covid-19. Datele organizației UN Women menționează că majoritatea țărilor au raportat creșteri ale cazurilor de violență cauzate de izolare, teama de boală sau nesiguranță financiară.

Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității îndrumă victimele violenței domestice să acceseze aplicația, care vine în sprijinul acestora.

La nivelul județului nostru, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 60%, urmate de „abandonul de familie”-20,27%. Dintre acestea, 61% de fapte au fost sesizate în mediul rural”, se mai arată într-un comunicat de presă al IPJ Olt.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut.

 

COMMENTS