Primele cazuri de difterie confirmate în România, după 34 de ani

HomeSănătate

Primele cazuri de difterie confirmate în România, după 34 de ani

  Două cazuri de difterie cutanată au fost confirmate, în Bucureşti, potrivit Ministerului Sănătăţii. Boala apare la persoane din grupuri vuln

Alertă de măşti neconforme aflate pe piaţă
Aproape 30.000 de olteni, pe lista de aşteptare pentru vaccinul anti-COVID-19
Valeriu Gheorghiţă: „Imunitatea de grup în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemiologic”
Distribuie acest articol

Loading

 

Două cazuri de difterie cutanată au fost confirmate, în Bucureşti, potrivit Ministerului Sănătăţii. Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri, care trăiesc in condiţii precare. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în 1989.

 

Cele două persoane confirmate cu difterie sunt consumatori de droguri, infectaţi HIV, şi au fost internaţi la Spitalul „Victor Babeş”. Potrivit Ministerului Sănătăţii, evoluţia lor este favorabilă.

Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Difteria este o boală gravă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae (în unele cazuri și de Corynebacterium ulcerans) care colonizează mucoasa gâtului și a căilor respiratorii superioare și care poate produce o toxină ce afectează alte organe.

Difteria poate fi tratată cu antitoxina difterică și cu antibiotice. Persoanele care locuiesc împreună cu bolnavi de difterie pot primi un tratament preventiv cu antibiotice.

Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave, decese. OMS recomandă o vaccinare primară cu seria de 3 doze vaccinale de toxoid difteric, urmată de doza de rapel.

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0