Sărbători de iarnă: Copiii îl aşteaptă pe Moş Nicolae în seara de 5 decembrie

HomeActualitate

Sărbători de iarnă: Copiii îl aşteaptă pe Moş Nicolae în seara de 5 decembrie

  Magia sărbătorilor de iarnă este pe cale să înceapă. Copiii din toată lumea isi pregătesc ghetuţele în această seară pentru că îl aşteaptă p

Avertizare meteo: Vreme deosebit de rece, în toată ţara, iar la munte vor fi lapoviţă şi ninsoare
Se va solicita aviz de carantinare a localităţii Drăghiceni. Din 6 aprilie, magazinele se închid la 18.00, iar circulaţia în afara locuinţei va fi INTERZISĂ de la 20.00
ISU Olt a dat amenzi, înainte de Revelion, de peste 300.000 de lei unităţilor de alimentaţie publică pentru nereguli privind securitatea la incendiu
Distribuie acest articol

Loading

 

Magia sărbătorilor de iarnă este pe cale să înceapă. Copiii din toată lumea isi pregătesc ghetuţele în această seară pentru că îl aşteaptă pe Moş Nicolae. Acesta le va lăsa cadouri celor mici sau, după caz, nuieluşe copiilor care nu au fost cuminţi.

 

Pentru creştini, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al fetelor nemăritate şi al persoanelor acuzate pe nedrept.

Aproape 800.000 de români îşi vor sărbători mâine onomastica

În tradiţia populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

 

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Sursa: Antena 3

 

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0