Weekend prelungit pentru salariaţi. Cei care nu respectă legislaţia, riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Weekend prelungit pentru salariaţi. Cei care nu respectă legislaţia, riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Salariații se vor bucura de un weekend prelungit, la sfârşitul acestei săptămâni, întrucât zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), care vor pica luni şi marţi, sunt declarate zile nelucrătoare, conform Codului Muncii.

Distribuie pe Facebook

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie salariaţii vor avea parte de o minivacanță de patru zile.  Există, însă, anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând să fie compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.

În acestă categorie se încadrează cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.


Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. ITM Olt anunţă că salariaţii pot depune sesizare, în situaţia în care angajatorul nu respectă prevederile legale.

În situaţia în care salariaţii sunt chemaţi la serviciu în zilele de sărbătoare legală, pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, urmând să verificăm cele sesizate. Potrivit articolului 139, alineatul 1, din Codul Muncii, 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt zile de sărbătoare legală. Excepţie de la această prevedere fac unităţile sanitare, cele de alimentaţie publică şi cele unde procesul de producţie nu poate fi întrerupt”, a precizat Cristian Ungureanu, inspector şef al ITM Olt.

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

COMMENTS