Câștigatorii alegerile locale din 9 iunie 2024 își vor începe mandatele abia peste 4 luni

HomePolitică

Câștigatorii alegerile locale din 9 iunie 2024 își vor începe mandatele abia peste 4 luni

  Primarii și consilierii locali și județeni care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 își vor putea prelua funcțiile abia de la finalul lun

Lista oficială a miniştrilor propuşi în guvernarea Cioloş
Liberalii olteni trec în partidul lui Orban: „O să urmeze un val de demisii în PNL Olt”
Alţi consilieri locali şi judeţeni ai PNL au trecut la PSD Olt
Distribuie acest articol

Loading

 

Primarii și consilierii locali și județeni care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 își vor putea prelua funcțiile abia de la finalul lunii octombrie, deoarece mandatele aleșilor locali care și-au preluat funcțiile după scrutinul din septembrie 2020 încetează în zilele în care se împlinesc patru ani de la depunerea jurământului de către aceștia.

 

Din cauza pandemiei de coronavirus din 2020, mandatele primarilor, consilierilor locali, consilierilor județeni și preşedinţilor CJ de la acea vreme, care ar fi trebuit să se încheie în iunie, au fost prelungite, prin lege, până cel târziu la 1 noiembrie 2020.

Alegerile au putut fi organizate abia în 27 septembrie 2020, iar aleșii locali și-au preluat funcțiile mai târziu decât în mod obișnuit, la sfârșitul lunii octombrie, după validarea rezultatelor finale.

În Codul Administrativ este prevăzut că termenele vor începe să curgă din data de 27 septembrie 2024 și se referă la constituirea noilor consilii locale, validarea mandatelor, ședința de constituire, jurământul pe care-l depun aleşii locali. Niciun primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local sau judeţean nu-şi poate desfăşura activitatea fără a depune în prealabil jurământul.

Mandatele aleșilor locali care și-au preluat funcțiile după scrutinul din septembrie 2020 încetează în zilele în care se împlinesc patru ani de la depunerea jurământului de către aceștia.

Aleșii locali din mandatul 2020 – 2024 au depus jurământul la sfârșitul lunii octombrie 2020, după validarea rezultatelor finale ale alegerilor. Astfel, primarii și consilierii locali și județeni care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 își vor putea prelua funcțiile abia de la finalul lunii octombrie și se vor putea ocupa doar de organizarea alegerilor parlamentare.

Următoarele alegeri din 2024 vor fi cele prezidențiale, cu primul tur în 15 septembrie și al doilea tur în 29 septembrie. Acestea vor fi urmate de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 8 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0