18.1 C
Slatina
sâmbătă, august 13, 2022

Emmanuel Macron, vizită în România: „Trebuie să fim lucizi și să admitem că nu suntem într-un război cu Rusia”

Săptămâna aceasta

- Advertisement -

 

Președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, se află în vizită oficială în România. Emmanuel Macron a făcut declarații la Baza Mihail Kogălniceanu.

Am putut ieri seară să întâlnesc soldații francezi care participă la reasigurarea României. E mărturie a deplinei solidarități a Franței cu aliații săi.

Le sunt recunoscător militarilor francezi aflați în România. Suntem mândri că suntem aici în România. Dorim să continuăm misiunea din România.

România poate să conteze pe fraternitatea Franței. Dorim să consolidăm cooperarea bilaterală, dar și în cadrul NATO. Summitul de la Madrid va confirma solidaritatea noastră.

Vizita mea are un sens deosebit: avem o viziune comună privind situația din Ucraina, privind Balcanii de Vest, privind discuțiilor în curs Macedonia de Nord – Bulgaria.

Aderarea la Schengen: dorim ca dosarul să progreseze, Franța e alături de România”.

În fața războiului dus de Rusia, poziția Franței e clară din prima zi: mai întâi să facem totul pentru a stopa războiul, apoi sancționarea Rusiei, care este responsabilă de război. Încă de la începutul conflictului am luate şase serii de sancţiuni, până la ultima, care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rusesc. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar şi vom continua să primim pe pământ european aceşti refugiaţi care fug din calea războiului. Aceasta este poziţia Franţei, fără niciun fel de complezenţă şi fără niciun fel de compromis, dar dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile să se reia. Rusia va rămâne aceolo unde a fost şi ieri şi va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus şi că dorim să îl nimicim mâine, cum s-a spus în unele ocazii, de către alţii. Noi nu am spus acest lucru dar, pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”, a mai spus Macron.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Știrile zilei