Precizări ale conducerii SJU Slatina cu privire la cazul femeii decedate în lift, în timpul transferului la ATI

HomeRecomandateSănătate

Precizări ale conducerii SJU Slatina cu privire la cazul femeii decedate în lift, în timpul transferului la ATI

  Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina aduce precizări cu privire la incidentul din data de 16 decembrie, când o femeie, în vârst

VIDEO&FOTO. Razie în Slatina. Şoferiţă depistată cu peste 100 de km/h, în oraş, iar un bărbat a fost prins băut la volan
FOTO. Razie pe drumurile din Olt. 96 de permise de conducere reţinute pentru alcool, viteză, dar şi alte încălcări rutiere
VIDEO. Gospodărie, din Dăneasa, cuprinsă de flăcări. O persoană a fost transportată la spital
Distribuie acest articol

Loading

 

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina aduce precizări cu privire la incidentul din data de 16 decembrie, când o femeie, în vârstă de 81 de ani, cu multiple boli, a decedat în liftul blocat între etaje, în timp ce era transferată de pe Secţia Neurologie, la ATI.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în dimineața zilei de 16 decembrie 2023, ca urmare a evaluării de către medicul de gardă,  s-a decis transferul către secția Anestezie și Terapie Intensivă a unei paciente în vârstă de 81 de ani, cu multiple comorbidități, internată inițial în Secția Medicină Internă și transferată apoi în Secția Neurologie.

S-a procedat la transferul pacientei către secția A.T.I., cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoțită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog și personal mediu și sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp, pacienta intrând în stop cardio-respirator.

S-au efectuat imediat manevre de resuscitare de către medicul care însoțea pacienta, manevre care au fost efectuate atât timp cât pacienta s-a aflat în lift, cât și până la accesul în secția A.T.I. În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul.

A fost solicitată și echipa tehnică, care asigură mentenanța liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00.

Pacienta a fost evaluată de către medicul de terapie intensivă, în același timp cu continuarea manevrelor de resucitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul”, transmite conducerea SJU Slatina.

Conducerea spitalului aduce precizări şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de muşamalizare a cazului. Potrivit reprezentanţilor SJU Slatina, incidentul a fost raportat în ziua producerii către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate şi către DSP. De asemenea, au fost aduse lămuriri şi legate de lifturile spitalului, ultima revizie fiind efectuată în luna noiembrie. Cât priveşte cauza decesului, potrivit concluziilor preliminare ale medicului legist, nu există legătură de cauzalitate între deces şi blocarea liftului.

Incidentul a fost raportat în ziua producerii incidentului atât către ANMCS, cât și către Direcția de Sănătate Publică Județeană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz. Verificările s-au concretizat într-un proces verbal de control, care nu a constatat nereguli.

De asemenea, potrivit procedurilor interne, șeful serviciului de anatomie patologică, în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18.12.2023, a anunțat decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Județean de Medicină Legală.

Precizăm că, unitatea sanitară are contract de mentenanță și service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcționează în condiții tehnice corespunzătoare.

În ziua de 18.12.2023, în urma controlului dispus de dl.Mario-Lucian De Mezzo – Prefectul Județului Olt, au rezultat următoarele:

  1. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Olt au confirmat constatările cuprinse în procesul verbal de control întocmit în urma verificărilor efectuate în data de 16.12.2023. De asemenea, nu au constatat încălcări ale metodologiei privind raportarea evenimentelor adverse care implică actul medical, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.14/11.01.2010.
  2. Reprezentanții ISCIR au emis dispoziția de a menține funcționarea liftului, confirmându-se că acesta era și este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreținere și exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat și că sunt asigurate instrucțiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor și documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi și dereglări.
  3. Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.

Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea asemenea evenimente și, în consecință,  am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil.

Respingem ferm acuzațiile de mușamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situație, conducerea unității sanitare a acționat transparent, cu     bună-credință, respectând procedurile interne și în conformitate cu toate normele legale în vigoare.

De asemenea, remitem acest comunicat de presă în urma finalizării controlului dispus de Prefectul Județului Olt, astfel încât, să aducem în spațiul public informații corecte, verificate și emise de organele abilitate”, transmite managerul SJU Slatina, Angela Nicolae. 

 

Print Friendly, PDF & Email

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0